Wednesday, September 20th, 2017

Haruskah kita fokus pada fizikal pemain Malaysia?

Published on January 25, 2016 by   ·   No Comments

Menjelang aksi pusingan pertama ISTAF SuperSeries Bangkok 2016 yang akan berlangsung pada 2 – 5 Mac depan, pembentukan fizikal pemain ialah antara elemen penting yang mahu diberi penekanan oleh ketua jurulatih skuad sepaktakraw kebangsaan, Abdul Talib Ahmad.

Pengendali berusia 45 tahun itu berkata, “Jika kita lihat pasukan meningkat naik seperti Korea, Myanmar mahupun Filipina, rata-rata mempunyai pemain dengan fizikal bagus dan lebih mantap. Pemain kita rata-ratanya bertubuh kecil dan kita lebih mengharapkan kepada kelebihan individu dan taktikal.

“Jadi saya melihat itu masa perkara yang perlu kita tingkatkan. Anda akan lebih berdaya saing sekiranya memiliki pemain dengan fizikal yg baik. Tetapi saya tidak kata aspek mental tidak penting. Ia turut memainkan peranan cuma kelemahan ketara kita ketika ini yang perlu penambaikkan adalah fizikal. ”

Malaysia menamatkan saingan ISTAF SuperSeries 2014/2015 dengan muncul naib juara pusingan akhir di Nakhon Pathom, tunduk kepada Thailand 2-0 (22-20, 21-14) pada perlawanan akhir Oktober tahun lalu. Sebelum itu skuad negara dikejutkan dengan kekalahan kepada Korea dalam aksi separuh akhir ISS Korea yang berlangsung pada April.

Ditanya sama ada Malaysia berupaya untuk melakar pencapaian yang lebih baik kali ini, Abdul Talib menegaskan fokus utama beliau ketika ini ialah mempersiapkan pasukan terkuat untuk membawa cabaran dan berharap agar pemain mendapat pendedahan secukupnya.

Beliau sebelum ini menyatakan bahawa agenda utamanya adalah membentuk sebuah skuad yang mantap bagi memenangi pingat emas di Sukan Ocean 2017 dan akan menjadikan ISTAF SuperSeries sebagai platform untuk mencari gandingan terbaik skuad kebangsaan.

“Kita tidak boleh letak sasaran yang terlalu drastik. Ya perlu nilai banyak perkara, kesediaan pemain, persefahaman dan keserasian antara mereka. Saya juga perlu lihat keseimbangan antara regu, strategi permainan sama ada menurunkan regu mulailah yang kuat atau meletakkan yg kuat sebagai regu kedua, banyak aspek kemudian baru boleh fikir tentang sasaran, ” ujarnya.

Abdul Talib yang mula membimbing pasukan negara bermula Januari tahun lalu menggantikan Jamaludin Hassan, telahpun memanggil beberapa muka baru untuk menjalani latihan bersama pemain kebangsaan sedia ada dan beliau kini mempunyai pilihan pemain yang lebih ramai menjelang aksi besar pertama bagi tahun 2016 tersebut.

Antara pemain yang terlibat adalah Farhan Adam, Syahir Rosdi, Shahidan Ali, Khairol Zaman Hamir Akhbar, Hanafiah Dollah dan Aizat Nor Azmi selain beberapa bekas pemain kebangsaan dan gambaran baru yang menyerlah di SepakTakraw League yang berakhir pada Disember lalu.

This entry passed through the particular Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading through it on someone else’s site, make sure you read the FAQ at fivefilters. org/content-only/faq. php#publishers.

888011000110888

Menjelang aksi pusingan mulailah ISTAF SuperSeries Bangkok 2016 yg akan berlangsung pada 2 – 5 Mac depan, pembentukan fizikal pemain adalah antara elemen penting yang mahu diberi penekanan dengan ketua jurulatih skuad sepaktakraw kebangsaan, Abdul Talib Ahmad.

Pengendali berusia 45 tahun tersebut berkata, “Jika kita lihat pasukan meningkat naik seperti Korea, Myanmar mahupun Filipina, rata-rata mempunyai pemain dengan fizikal bagus dan lebih mantap. Pemain kita rata-ratanya bertubuh kecil dan kita lebih mengharapkan kepada kelebihan individu dan taktikal.

“Jadi saya melihat itu antara perkara yang perlu anda tingkatkan. Kita akan lebih berdaya saing sekiranya memiliki pemain dengan fizikal yang baik. Tetapi saya tidak kata aspek mental bukan penting. Ia turut memainkan peranan cuma kelemahan ketara kita saat ini yang perlu penambaikkan adalah fizikal. ”

Malaysia menamatkan saingan ISTAF SuperSeries 2014/2015 oleh muncul naib juara pusingan akhir di Nakhon Pathom, tunduk kepada Thailand 2-0 (22-20, 21-14) dalam perlawanan akhir Oktober tahun selanjutnya. Sebelum itu skuad negara dikejutkan dengan kekalahan kepada Korea dalam aksi separuh akhir ISS Korea yang berlangsung pada April.

Ditanya sama ada Malaysia berupaya untuk melakar pencapaian yang lebih baik kali ini, Abdul Talib menegaskan fokus utama beliau ketika ini adalah mempersiapkan pasukan terkuat untuk membawa cabaran dan berharap agar pemain mendapat pendedahan secukupnya.

Beliau sebelum ini menyatakan bahawa agenda utamanya ialah membentuk sebuah skuad yang mantap bagi memenangi pingat emas pada Sukan Sea 2017 dan jadi menjadikan ISTAF SuperSeries sebagai system untuk mencari gandingan terbaik skuad kebangsaan.

“Kita tidak boleh letak sasaran yang terlalu drastik. Saya perlu nilai banyak perkara, kesediaan pemain, persefahaman lalu keserasian antara mereka. Saya juga perlu lihat keseimbangan antara regu, strategi permainan sama ada menurunkan regu pertama yang kuat / meletakkan yang kuat sebagai regu kedua, banyak aspek kemudian baru boleh fikir tentang sasaran, ” ujarnya.

Abdul Talib yang mula membimbing pasukan negara bermula Januari tahun lalu menggantikan Jamaludin Hassan, telahpun memanggil beberapa muka baru untuk menjalani latihan bersama pemain kebangsaan sedia wujud dan beliau kini mempunyai pilihan pemain yang lebih ramai menjelang aksi besar pertama bagi tahun 2016 itu.

Antara pemain yang terlibat adalah Farhan Adam, Syahir Rosdi, Shahidan Ali, Khairol Zaman Hamir Akhbar, Hanafiah Dollah dan Aizat Nor Azmi selain beberapa bekas pemain kebangsaan dan wajah baru yang menyerlah di SepakTakraw League yang berakhir pada Disember lalu.

This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ in fivefilters. org/content-only/faq. php#publishers.

Readers Comments (0)
All About Takraw

Takraw Thailand on Video Live During Season

Watch Thailand Takraw Live

When in season, you can watch takraw thailand live at takraw.dmiinter.com Use google translate to read what is on the page, but ... [+]

Recent Posts